Upišite svoju e-mail adresu, kako bi primali najnovije obavijesti o predstojećim akcijama i novostima.

Što je po vama važnije u odabiru destinacije za ljetni odmor?
Cijena
Blizina destinacije
Kvaliteta smještaja
Prateći sadržaji (sport i rekreacija, zabava, izleti, plaže..)
   
Home » Kulturne znamenitosti  
 
Kulturne znamenitosti
 

Uzašašće Gospodinovo
Velika, lijepa, trobrodna crkva sagrađena 1906. godine po nacrtu arhitekta Ćirila Ivekovića. Kako je sagrađena na prostoru stare mjesne crkve, uz novih šest oltara, ugrađeni su i neki djelovi stare crkve. Glavni oltar sadrži prekrasnu palu Uzašašća i svetohranilište. Gornji dio je pozlaćen i jedini je ostatak stare župne crkve. Mramorni pokrajni oltari nose imena: Gospe od Ruzarija s kipom, Sv. Ante Padovanskog s kipom te Sv. Roka s kipom. Također sadrži kameni oltar prema puku, kameni ambon, krstionicu, dvije škropionice i sakristiju. Godine 1912. Posvećuje je nadbiskup Vinko Pulišić. Crkva se nalazi u središnjem dijelu Pakoštana, na prostoru stare župne crkve i uz sv. Justinu najprepoznatljiviji je simbol Pakoštana.


Sv. Justinica
Mještani joj tepaju Sv.Juštinica i nagađaju o njenom nastanku. Puno je priča i nagađanja dok povijesni podaci drže najvjerojatnijim da je crkvica podignuta ili obnovljena nakon Lepantske bitke. Prema legendi jedan je vojnik iz Pakoštana otišao u taj boj. Zavjetovao se, da ako se vrati, da će na otočiću sagraditi crkvu, i on je to učinio. Lepantska bitka odvila se 7. listopada davne 1571. godine. Kršćanska saveznička mornarica je pobjedila tursko brodovlje kod Lepanta, na dan kada se u to doba slavila Sv. Juština. Ta je pobjeda onesposobila turske upade s mora i stanovnistvu Pakoštana i šireg priobalja koje je često stradavalo od Turaka, ulila nadu u trajno oslobođenje od njihove prisutnosti.
Na dan blagdana Sv. Juštine 7. listopada u Pakoštanima se održava pomorska regata.Crkva Sv. Donata
Simbol grada Zadra i najpoznatiji ranosrednjovjekovni graditeljski spomenik u Zadru. Nalazi se na rimskom forumu u samom srcu zadarskog poluotoka. Sagrađena je u VIII stoljecu u stilu dvorskih crkava kružnog tlocrta ranobizantskog do karolinskog razdoblja i bila je posvećena Sv. Trojstvu. Završena je u IX. stoljeću za vrijeme biskupa Donata kada je bila povisena i na katu joj je bila dodana galerija - matronej.
Crkva je veoma akustična pa se u njoj već više desetljeća ljeti održava glazbeni festival stare glazbe Glazbene večeri u Sv. Donatu.Zadarska katedrala Sv. Stošije
U današnjem obliku sagrađena je tijekom 12. i 13. stoljeća. Podignuta je na mjestu prijašnje manje starokrsćanske bazilike. U lijevoj lađi katedrale čuvaju se zemni ostaci Sv. Stošije u sarkofagu koji je dao sagraditi biskup Donat. Kada je Zadar 1202. godine razoren i osvojen od strane mlečana i vitezova IV. križarske vojne teško je stradala i katedrala Sv. Stošije.
Obnovljena je tokom i ponovno posvećena tokom 13. stoljeća. Uz katedralu se diže i zvonik koji je dijelom izgraden u drugoj polovici XV.stoljeća u vrijeme nadbiskupa Vallaresa, dok je u neoromaničkom stilu dovršen 1894. g. Zaštitnici grada Zadra, sv.Stošiji, poklonili su se i dvojica pape, papa Aleksandar III 1177g. i papa Ivan Pavao II dana 9. lipnja 2003. g.Sv. Krševan
Crkva sv. Krševana je trobrodna bazilika u sklopu muškog benediktinskog samostana. Sagrađena je u 10. stoljeću kada ju je posvetio 1175 g. prvi zadarski nadbiskup Lampridije koji je bio domaćin papi Aleksandru III. Ime je dobila po sv. Krševanu, zaštitniku grada Zadra koji krasi i grb grada Zadra.
U crkvi se nalazi monumentalni glavni oltar izgrađen 1701 g. Na njega su 1717. postavljena četiri kipa od bijelog mramora koji predstavljaju svece zaštitnike grada Zadra Stošiju, Zoila, Krševana i Šimuna.
O NAMA
Općenito
Kako do nas
Gdje smo
Novi iznajmljivači
 
PONUDA
Apartmani
Pansioni
Sobe
Kampovi
Hoteli
Charter
 
HRVATSKA OBALA
Nacionalni parkovi
Parkovi prirode
Prirodne ljepote
Nautički vodič
Gradovi
Fotogalerija
 
KORISNE INFORMACIJE
Rivijera vodič
Opće informacije
Korisni linkovi i partneri
Gastro
  Znamenitosti
Aktivni odmor
Izleti
Kalendar događanja
 
KUTAK ZA GOSTA
Način plaćanja
Opći uvjeti
Pošalji upit
© 2009 Exclusive tours Pakoštane Hosted by Fer Projekt